Anette besøger Transgruppen i LGBT Danmark

Vi bringer her en artikel fra Anette, om at møde op i en transgruppe, hvor du kan snakke med andre transkønnede.

Jeg har gennem et stykke tid haft lyst til at tage ind og hilse på Transgruppen i LGBT Danmark. Gruppen mødes hver anden fredag i lige uger kl. 18:00 – 22:00 i LGBT Danmarks lokaler på Nygade 7, 2. sal, 1164 Kbh. K.

Nygade er en del af Strøget, og lokalerne ligger ikke langt fra Jorcks passage på modsatte side.

I dag skal det være! Jeg må hellere tage toget, så jeg ikke skal til at lede efter en parkeringsplads i den indre by. Der er ganske vist parkeringskælderen i Industriens hus, men det bliver jo hurtigt dyrt.

Jeg klæder mig om og gør mig pæn, og så forlader jeg hurtigt og målrettet mit lille rækkehus og finder bilen. Jeg tænker på, hvad mon naboerne tænker. Har de mon set mig, når jeg tager i byen i dametøj? Jeg ved det ikke. Jeg er ikke løbet ind i nogen af dem endnu, men det kan jo godt være at de har set mig fra deres hus eller have og undret sig over, hvad en fremmed dame laver i mit hus og med min bil. Nå, pyt. De må jo tænke, hvad de vil, og hvis jeg skulle få sjove spørgsmål eller bemærkninger, må jeg jo bare tage den med et kvikt og ærligt svar – hvis det overhovedet kommer dertil.

Bilen parkerer jeg i Helsingør på pendler parkeringspladsen og sætter retningen mod Øresundstoget. Jeg husker, at jeg har høje hæle på og passer derfor ekstra på, når jeg passerer brosten og lokalbanetogets jernbaneskinner. ‘Damen’ skulle jo nødig gøre sig uheldig bemærket ved at lægge sig lige så lang hun er på fortovet 😉

Distancen til toget passeres uden problemer. Jeg checker ind med mit anonyme rejsekort, som jeg har anskaffet specielt til når, det er Anette, der skal i byen. Ellers bruger jeg mit pensionistkort, men da jeg ikke har lyst til at diskutere med togpersonalet om at jeg ikke ligner manden på billedet, har jeg anskaffet mig det anonyme rejsekort.

I toget gør jeg mit bedste for at virke helt naturlig, og finder et sæde i den del af kupéen, hvor der er to-mandssæder. Her føler jeg mig mere privat end i fire-mandsgrupperne, hvor der kan sidde nogen overfor og kigge på mig, og så er der også mere benplads ved to-mandssæderne.

Jeg stiger af på Nørreport og husker at checke ud. Jeg vælger at gå ned ad Fiolstræde forbi universitetet og ad Jorcks Passage til Strøget.

Det giver en dejlig følelse af frihed at færdes i menneskemyldret som en helt almindelig kvinde. Folk ænser mig ikke, jeg forsvinder bare i mylderet. Stolt skyder jeg brysterne frem og nyder det ekstra vrik med numsen, der kommer når man går i høje hæle.

Jeg stopper ved indgangen til Nygade 7 og finder knappen til dørklokken ved siden af det yderst diskrete messingskilt, hvor der står LGBT Danmark. Knapt har jeg trykket på knappen, før døren bliver lukket op. Oppe på 2. sal er døren ikke låst. Jeg træder ind i et kontoragtigt forlokale og spørger et par yngre herrer om, hvor Transgruppen holder møde. Beredvilligt får jeg at vide, at jeg bare skal fortsætte lige ud ad gangen, og at det så er første dør på venstre hånd. Døren til lokalet, der minder om en mellemting mellem et bibliotek og et mødelokale, står vidt åben. Der er reoler med bøger fra gulv til loft. I midten af lokalet står et langt bord med glas og kopper, vandkarafler og termokander. På stolene omkring bordet har de første gæster allerede bænket sig.

Jeg bliver budt hjerteligt velkommen af en ung transmand, som præsenterer sig som aftenens vært og initiativtager til Transgruppen. Tidligere har der været en gruppe, der hed T-gruppen og som blev ledet af Malene Andreasen. Nu har Malene startet en ny gruppe op, der hedder T-lounge Society, og som ikke er tilknyttet LGBT Danmark. Til gengæld har man taget initiativ til en ny gruppe i LGBT Danmark regi, som er navngivet Transgruppen.

Jeg vil lade initiativtageren fortælle om gruppen med egne ord:

Transgruppen er den sociale gruppe i LGBT Danmark, som hjælper alle kategorier af transpersoner. Bredden i gruppen spænder fra transvestitter til transseksuelle, herunder alle de variationer der opstår, når man begynder at sætte spørgsmålstegn ved sit medfødte køn. Det er vigtigt for os, at kunne omfatte alle, som føler de har en relation til trans-miljøet. Som gruppe betegner vi os som transpersoner.

Vi er med andre ord en broget skare og det er vores styrke. I gruppen møder du transkønnede på mange forskellige stadier – lige fra dem, som har nået deres mål og er blevet de personer, de gerne vil være, over de som helt forsigtigt er startet på at ændre deres kønsudtryk og til de personer, som bare gerne vil vide mere om hvad det indebærer at være transperson – og om de måske er det selv.

Gruppen er et trygt sted for dig at komme. Du bliver altid taget godt imod, du møder forståelse fra andre i din egen situation, og du vælger selv hvor åben du vil være om dig selv.

Gruppen er et godt sted at få gode råd og kunne drage fordel af andres erfaringer. Du får lov til at fortælle om dig selv og din egen historie – og du vil kunne lytte til andre, som har været i samme situation som du selv er i.

Tilknytningen til LGBT Danmark er vigtig for gruppen, da LGBT Danmark gennem tiden har vist sig at være en organisation, som opnår reelle politiske og sociale forbedringer for minoritetsgrupper. LGBT Danmark har også et Transpolitisk Udvalg, der arbejder med transpolitiske emner.

Hvor

Gruppen mødes hver anden fredag i lige uger kl. 18:00 i LGBT’s lokaler i Nygade 7, 2. sal, 1164 Kbh. K. Du behøver ikke melde dig til møderne på forhånd du møder bare op!’

Jeg finder en stol, sætter mig ved bordet og skænker en kop kaffe. Mødet går igang med en kort præsentationsrunde. Man bliver høfligt spurgt om, hvilket pronomen man ønsker at benytte, om det er ‘han’ eller ‘hun’. En meget fornuftig forholdsregel, da ikke alle kommer omklædt som det køn de inderst inde føler sig som.

I modsætning til, når vi mødes i TiD, er møderne i Transgruppen mere strukturerede, da mødet følger en dagsorden, der skrives op på en tavle ud fra deltagernes aktuelle ønsker. Udover formaliteten med en dagsorden, er møderne dog ganske hyggelige og uformelle. Flere har medbragt aftensmad, der indtages undervejs. Indimellem den formelle dagsorden er der små pauser, og aftenen sluttes af med almindelig fri snak og hygge.

Punkterne på dagsordenen varierer fra gang til gang. I aften er der nogle stykker, bl.a. undertegnede, der får lejlighed til at fortæller deres livshistorie som ‘trans’. Det er meget lærerigt at høre andres historier og sammenligne med sin egen. Et punkt, der nok er fast på dagsordenen, er dog SK – Sexologisk Klinik. Flere af deltagerne er i behandling på SK, og har behov for løbende at tale med nogen om, hvordan deres behandlingsforløb.

Pludselig kommer der én ind ad døren, som jeg kender. Jamen, det er jo Linda! Dejlig med et kendt ansigt. Så er alt trods alt ikke nyt :-).

Hvad kan jeg ellers fortælle om mødet? Jo, når jeg sammenligner med vore møder i TiD, er aldersgennemsnittet en del yngre, og der er en omtrent ligelig fordeling mellem transkvinder og transmænd. Det gør en forskel på stemningen, at der også er transmænd med i forhold til TiD, hvor der som regel er mest tøsesnak. Jeg husker, at vi tidligere har haft transmænd som medlemmer i TiD, men det er vist nogle år siden. Når jeg benytter betegnelserne transmænd og transkvinder, refererer jeg iøvrigt kun til det køn deltagerne præsenterer sig som, og ikke til om de er transvestitter eller transkønnede. Transgruppen jo er åben for hele bredden af transpersoner, og det er jo en privat sag, hvor meget man vil fortælle.

I mit stille sind tænker jeg, at der sikkert er nogle af mine veninder fra TiD, der ville være glade for at komme i Transgruppen og få lejlighed til at snakke i dybden omkring deres personlige udfordringer som transperson og samtidig blive inspireret af, hvad andre har at fortælle. Jeg tænker, at der nok er lidt mere struktureret dybdesnak i Transgruppen end i TiD, hvor vi til gengæld nok er mere til god mad og vin og fest og farver.

Samtidig kan jeg med mine pigetanker ikke lade være at tænke, at nogle af de yngre transkvinder til mødet virker lidt usikre i forhold til deres feminine fremtræden og stil, og sikkert ville kunne blive rigtig glade for at møde en ældre ‘tante’ fra TiD som havde lyst til at blive deres mentor. Et lille kursus i makeup tror jeg også, at én og anden kunne blive rigtig glad for – og den slags har vi jo erfaring med i TiD 😉

Mødet slutter med hyggelig snak, og efter afskeden går jeg tilbage mod Nørreport station for at tage toget hjem. Jeg er unægtelig en anelse træt efter en lang dag, men let om hjertet efter den berigende aften, hvor jeg har mødt mange nye transpersoner, der har givet mig en foræring ved at dele ud af deres liv som transperson.

I Øresundstoget finder jeg atter et sæde for mig selv, og sætter mig til at læse i en medbragt bog. Der er dog en mere livlig stemning i toget end på udturen, da det er fredag aften og unge mennesker er på vej til fest. På sædet på den anden side af midtergangen sidder der et ungt par, som virker meget optaget af hinanden. På et tidspunkt stiger fyren af, og den unge pige sidder tilbage og kigger rundt i kupéen. Jeg kan ikke undlade at bemærke, at hun på et tidspunkt kigger på mig med at lumsk smil. Jeg fortsætter nonchalant med at læse i min bog, men jeg tror jeg blev gennemskuet, og at hun opdagede, at den læsende dame nok var en mand inden under tøjet 😉

I Helsingør stod bilen på sin plads, og hjemme stod den på omklædning og fjernelse af makeup, og så var det også bare tid til at komme i dynerne og lukke øjnene, medens jeg tænkte tilbage på den berigende aften.

Epilog:

Jeg har flere gange siden besøgt Transgruppen, og er desuden i år blevet valgt ind som suppleant til TiDs bestyrelse. Dette har fået mig til at tænke over, om ikke de to grupper af transpersoner kunne få glæde af at lære hinanden at kende.

Med TiD’s bestyrelses opbakning holdt jeg sidste gang jeg besøgte Transgruppen et indlæg om TiD og delte vores brochure ud til deltagerne. Jeg inviterede også folk til at komme på besøg ved vores møder på Hyltebjerggård, og huskede at nævne, at de lige skulle huske at melde sig til spisning, inden de kom. Det er mit indtryk, at min invitation blev vel modtaget af deltagerne.

Jeg synes at det kunne være helt fint med lidt udveksling mellem TiD og Transgruppen, og det står jo tilmed i TiDs vedtægter, at vi skal gøre den slags.

Måske kunne nogle yngre transkvinder og transmænd også få øjnene op for, at man hygger sig godt i TiD, og måske har nogle af TiDs garvede medlemmer lyst til at se nye steder og møde nye mennesker?

Hvis nu TiD organiserede sin mødekalender således at vi undgik de fredage, hvor Transgruppen holder møde, så ville både TiD’s medlemmer og Transgruppen kunne få et sted mere at føle sig velkommen og mødes med andre i samme situation.

Kærlig hilsen Anette

About the Author

Malene Andreasen
Projektleder T-lounge Society

Be the first to comment on "Anette besøger Transgruppen i LGBT Danmark"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*