Stemmetræning til transpersoner

Artikel af Ellen Lumholt

Du er transperson, du har skiftet køn eller er i gang med det – men stemmen følger ikke med!
Så er der hjælp at hente – også selvom du bor i det mørke Jylland!

Man kan lave om på stemmens output uden kirurgi eller andre grove metoder. Det kræver dog hjælp og vejledning fra en professionel stemme-underviser. Og dem findes der efterhånden mange af rundt omkring på landets kommunikationscentre – og så er undervisningen endda gratis!

Stemmen er tæt knyttet til vores personlighed og identitet. Når man træder i karakter med det køn, man dybest set ved, man er, oplever nogle, at stemmen bliver en forhindring.
Stemmen er en meget fysiologisk del af kroppen. Den dybe stemme skyldes de anatomiske forhold i strube, hals, mundhule og kranium. Så tænker man måske: det kan der ikke laves om på!
Det passer ikke!

Som MtK kan man fx lære at tale, så man bliver tolket som kvinde. Det overraskende for mange er, at det kun i meget lille grad handler om at tale i et lyst stemmeleje.
Det handler lige så meget om hvor man placerer klangen, hvordan man artikulerer, hvor hurtigt man taler, hvilken melodi man bruger i sin tale, osv. Det handler også om det non-verbale sprog. Alt det er noget, der kan læres.
Måske har du allerede været i gang med diverse seriøse apps, som fx EVA-systemet, men noget andet er at møde en underviser, der kan give omgående feed-back, guide dig og drøfte dine stemmevanskeligheder med dig. Det tager lidt tid, men resultatet kan være forbløffende.
For KtM opleves det tit ikke så presserende, fordi hormonerne har bragt stemmen et stykke vej. Men fordi der er stor forskel på tale kønnene imellem, kan KtM have stor glæde af logopædisk undervisning også.

Visitation:
Alment praktiserende læger og Sexologisk Klinik skal ikke ind over. Der er ikke krav om, at du har fået foretaget kirurgisk eller juridisk kønsskifte, og heller ikke om, at du indtager hormoner.
Tilbuddet gælder alle voksne med behov for specialiseret undervisning, og det er dig selv, der vurderer, om du har behov for hjælp. Men du skal selvfølgelig visiteres til et gratis kommunalt tilbud.

Her i Thisted (som dækker hele Thy-Mors området) kan du henvende dig direkte fra gaden. For at igangsætte et egentlig forløb, er det dog nødvendigt, at du først bliver undersøgt af en Øre-Næse-Halslæge. Dette skyldes alene, at der jo ikke må være noget andet galt med dine stemmebånd, som fx cyster el. lign. Den undersøgelse er et krav over hele landet.
Når du har fået notater fra din ØNH-undersøgelse, kan du gå på kommunikationscentret og aftale en tid til en forsamtale hos en logopæd (stemmeunderviser). Du bliver bedt om at udfylde en kort ansøgning, og vedlægge undersøgelses-notaterne. Herefter bliver du indkaldt til en udredning af din stemme, og de vanskeligheder du oplever med den. Og så er vi i gang!
I nogle kommuner fungerer det lidt anderledes, så det er bedst at kontakte dem telefonisk først.
SdU har lavet en overskuelig liste over KommunikationsCentre i Danmark:

http://www.sdu.dk/uddannelse/bachelor/audiologi/jobmuligheder/kommunikationscentre

Med venlig hilsen
Ellen Lomholt, logopæd
KommunikationsCenter Thisted
Skriv til Ellen:

About the Author

Malene Andreasen
Projektleder T-lounge Society

Be the first to comment on "Stemmetræning til transpersoner"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*